KONGRE YER
İstanbul, Lütfi Kırdar Kongre ve Sergi Sarayı
KONGRE TARİHİ
21-22 Kasım 2006
YAKA KARTI
Kongre süresince tüm program ve sosyal aktivitelerde yaka kartı bulundurulmalıdır.
KATILIM BELGESİ
Tüm katılımcılara katılım sertifikaları 22 Kasım 2006 tarihinde dağıtılacaktır.
15. KALİTE KONGRESİ Düşünce Kalitesi ve Küresel Yönetim
Gerek paylaşılan bilginin nitelik ve niceliği gerekse itibarı açısından, 1992 yılından bu yana ülkemizin en önemli organizasyonlarından biri olarak kabul edilmekte olan Kalite Kongresi bu yıl da “Düşünce Kalitesi ve Küresel Yönetim” ana teması altında kuruluşlarımızın rekabet güçlerine ve kalite seviyelerine katkıda bulunacak.
Düşünce Kalitesi ve Küresel Yönetim
“Yönetim kalitesi”nin yaşamın her alanında yaygın ve etkin olarak kullanılmasını sağlayarak yaşam kalitemizi yükseltmek için düşünme süreçlerimizi iyileştirmemiz gerektiğine inanıyoruz.
Bu görüşten yola çıkarak bu yıl ‘Düşünce Kalitesi ve Küresel Yönetim’ temasını ele alıyoruz. Yanıtını arayacağımız sorular:
Küreselleşmenin sunduğu fırsatları değerlendirmek için hangi yeni yönetim yaklaşımlarını benimsemeliyiz?
Bu yaklaşımları uygulayabilmek için düşünme süreçlerimizi nasıl değiştirmeli, geliştirmeliyiz?
Düşünme süreçlerimiz ile yenilikçiliği nasıl destekler, yenilikçilik ile rekabet etmemizi sağlayacak oranda katma değeri nasıl yaratırız?
Küresel dünyada refah uluslararası alanda üretilmekte ve rekabet gücüne bağlı olarak pay alınmaktadır. Bu nedenle yaşam kalitemiz tüm özel, kamu ve sivil toplum kuruluşlarımızın sürdürülebilir başarıyı yakalamaları ile kararlı bir şekilde artırılabilir. Kongremizde düşünme süreçlerini bir kaldıraç gibi kullanmanın yollarını arayacağız.
Özel Konuşmacılar STEPHANE GARELLI Dünya Rekabet Yıllığı, Direktör
21 KASIM 2006, 09:45 – 11:00
BİRİNCİ SINIF REKABETÇİLERİN PROFİLİ ...
Garelli, katılımcıları konuşmasında son kitabı “Birinci Sınıf Rekabetçiler”de tanımladığı rekabetin yeni dünyasına götürecek: Rekabetin tarihi kökenleri; rekabet ülke yönetimlerini nasıl etkileyecek; şirketler rekabet ortamında iş yapılarını ve değer sistemlerini nasıl değiştirecekler.... Stephane Garelli, ulusların refah, şirketlerin kâr ve insanların başarıya ulaşmalarında rekabetçiliğin neden güçlü bir araç olduğunu aktararak sistem yaklaşımı ile bu aracın etkin kullanımının yollarını göste
Rekabeti ülke ölçeğinde nasıl tanımlayabiliriz? Bu tanıma göre hangi ülkeler birinci sınıf rekabetçiler?
Türkiye nerede? Türkiye birinci sınıf rekabetçi olabilmek için ne yapmalı?
Rekabeti şirket ölçeğinde nasıl tanımlayabiliriz? Ülke rekabetçiliği ile şirket rekebetçiliği arasındaki ilişki?
Rekabetçi şirketlere ilişkin örnekler verilmesi?
Hangi faktörler bir şirketin birinci sınıf rekabetçi olmasını sağlıyor? Bu faktörleri şirketler nasıl yönetmelidir? Bütünsel bir süreç nasıl tanımlanmalı ve yönetilmelidir?
Bu kapsamda Türkiye’den örnekler verilebilir mi?
Stephane Garelli, IMD Uluslararası İşletme Okulu’nda bir profesör olup aynı zamanda IMD’nin Dünya Rekabetçilik Merkezi ve 1987’den bu yana yıllık Dünya Rekabetçiliği Raporu’nun direktörüdür.Lausanne Universitesi’nde Uluslararası İşletme Politikası Profesörü ve Uluslararası Yönetim Master Programı Yönetim Kurulu üyesi de olan Garelli Fransızca yayınlanan İsveç gazetesi “Le Temps”in Direktörler Kurulu’nun da Başkanıdır.
ÖZEL OTURUM – 2
GERHARD SCHRÖDER Almanya Eski Başbakanı
22 Kasım 2006, 09.30 – 11.00
DAHA İYİ BİR DÜNYA İÇİN DÜŞÜNCELER ...
Politika sahnesinin önemli oyuncularından Gerhard Schröder yaşadığı deneyimler ışığında bugünü değerlendiriyor. Küreselleşmenin ekonomik ve sosyal fırsatları ile sorunlarını tanımlıyor; Avrupa, Amerika ve Asya arasındaki güç dengesi üzerine görüşlerini paylaşıyor. Katılımcıların ekonomik gelişme ve sosyal değişim konusundaki sorularını yanıtlıyor...
Rekabeti siyasi, sosyo-ekonomik ve kültürel boyutlarda Almanya-Dünya ve Almanya-AB ekseninde nasıl değerlendiriyor? Örnekler ile detaylama.
Almanya’nın küresel ekonomide birinci sınıf rekabetçi olması için kendi başbakanlık döneminde ne tür stratejiler uyguladınız?
Almanya’nın rebaketçiliği için hangi faktörlere öncelik verdiniz? Bu faktörleri geliştirmek için süreçleri nasıl yönettiniz?
Rhineland Capitalism (Almanya’nın özelliğine göre neo liberal ekonomi uygulaması) ve Alman corporatist modelının (devlet aktörleri ile özel sektörün, sivil toplum kuruluşlarının politika oluşumunda (policy making) işbirliği yapılması) degerlendirilmesinş yaparmisinız . Bu kapsamda Almanya bu modeli daha ileriye götürebilir mi?
Bu noktadan geleceğe bakarsak, siz, küresel yönetimin ihtiyacı olan düşüncedeki kalite artışı arayışı ile Progressive governance, third way, üçüncü yol, (neo liberal ekonomik sistem içerisinde refah devletine erişmede sosyal demokrat görüş) yaklaşımını geliştirme çalışmlarına katılma ihtiyacı duydunuz? Buna politikadaki düşünce kalitesi örneklerinden birisi diyebilir miyiz?
Bütün bu politika ve uygulamalarda Türkiye’nin ve Türk şirketlerinin rolü ne olabilir?
Gerhard Schröder, 1998 – 2005 yıllarında Almanya’nın iki dönem başbakanlık yapmış lideridir.Geçtiğimiz 8 yıl boyunca dünya politika sahnesinde büyük bir güç olmuştur. Önder bir devlet adamı da olan Başbakan Schröder , küresel ilişkiler, ekonomik gelişme ve sosyal değişim konusunda uluslararası tanınmış bir otoritedir.